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Macro-micro nutrients interactions: dietary fats' influence on vitamin A metabolism

Giordano, Elena (2011) Macro-micro nutrients interactions: dietary fats' influence on vitamin A metabolism. [Doctoral Thesis]

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Abstract

It’s known that vitamin A (retinoids) and dietary fats are closely related nutritionally and that the ingestion of dietary fats is a major determinant in the absorption of vitamin A . This study focuses on investigating previously un-noticed mechanisms of interactions between different types of fats, with special emphasis on conjugated linoleic acid (CLA) and vitamin A metabolism. Specifically we examined the effects of dietary CLA on intestinal absorption and tissue uptake of retinoids. Since the ingestion of dietary fats has the greatest impact on the absorption of vitamin A, we also investigated the effects of olive oil, sunflower oil and flaxseed oil on vitamin A intestinal absorption and we verified whether an acute administration of either of these oils might perturb assembly and secretion of chylomicrons. Our results suggest that the oils used in the experiments are able to modulate retinoids levels in the circulation and in the small intestine at different extends, probably due to a fatty acid-specific effect. Furthermore, we showed for the first time that CLA t10,c12 and CLA c9,t11 isomers, when acutely administered, are able together to enhance retinoids uptake from the liver, a rapid resecretion of the ROH-RBP complex from the liver, into the bloodstream and finally its redistribution through the periphery. Moreover, our results give also a strong suggestion of altered intestinal absorption of vitamin A, when an acute dose of either CLA isomer is given. --------------------------------------------------------------------------------------------------------E’ noto che la vitamina A (retinoidi) e i grassi provenienti dalla dieta sono fortemente correlati dal punto di vista nutrizionale e che l’ingestione dei grassi è il maggior determinante nell’assorbimento della vitamina A. In questa tesi ci siamo focalizzati sull’analisi di meccanismi di interazione poco studiati, tra diversi tipi di grassi, in particolare l’acido linoleico coniugato (CLA) e il metabolismo della vitamina A. Abbiamo esaminato gli effetti del CLA sull’assorbimento intestinale di vitamina A e sull’acquisizione dei retinoidi dai tessuti. Visto il notevole impatto dell’ingestione di grassi sull’assorbimento della vitamina A, abbiamo anche analizzato gli effetti di una somministrazione acuta di olio d’oliva, olio di girasole e olio di semi di lino sull’assorbimento intestinale della vitamina A e abbiamo verificato se potessero perturbare l’assemblamento e/o la secrezione dei chilomicroni. I nostri risultati suggeriscono che gli oli usati in questi esperimenti hanno la capacità di modulare a vari livelli le concentrazioni di retinoidi nel circolo sanguigno e nell’intestino, probabilmente a causa di un effetto acido grasso-specifico. Inoltre, abbiamo dimostrato per la prima volta che entrambi gli isomeri CLA t10,c12 e CLA c9,t11, quando vengono somministrati in maniera acuta, aumentano l’acquisizione dei retinoidi dal fegato e la rapida risecrezione del complesso ROH-RBP dal fegato nel circolo sanguigno e la sua ridistribuzione attraverso i tessuti periferici. Infine, i dati ottenuti in questo lavoro danno una forte indicazione dell’alterato assorbimento intestinale della vitamina A, dato da una dose acuta di uno o dell’altro isomero del CLA.

Item Type:Doctoral Thesis
Date:21 February 2011
Tutor:Banni, Sebastiano
PhD classes:Ciclo 23 > Scienze morfologiche
Coordinator:Sogos, Valeria
Institution:Universita' degli Studi di Cagliari
Divisions:Dipartimenti (fino a dicembre 2011) > Dipartimento di Biologia sperimentale
Subjects:Area 05 - Scienze biologiche > BIO/09 Fisiologia
Uncontrolled Keywords:Acido linoleico coniugato, Vitamin A, Metabolismo, Nutrizione, Conjugated Linoleic Acid, Nutrition
ID Code:507
Deposited On:28 Feb 2011 15:49

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